Szűz Mária, Isten anyja

2023. január 1.

  1. Wimmerth Béla atya Historia Domusának nyomtatott kiadásából még van készlet, a sekrestyében a könyv megvásárolható.
    Varga Lajos váci segédpüspök úr tartja január 15-én a 10.30-as szentmisét a Főplébánián, és utána könyvbemutató keretében beszél a Wimmerth Béla korabeli Váci Egyházmegyéről.
  2. Urunk megjelenése (Vízkereszt) főünnepe lesz, január 6-án. Egyrészt munkanap, másrészt az egyház elvárása, hogy jöjjünk szentmisére, ezért a Szent Margitban reggel 7-kor is tartunk szentmisét.
    Az „elvárás” úgy értendő, hogy várjuk mindazokat, akik a munkájuk mellett meg tudják oldani, hogy eljöjjenek. Vétkezni tudva és akarva lehet, aki tehát el akar jönni, de nem tud, az nem vétkezik.
  3. Lakásszentelőt lehet kérni név, cím, telefonszám, és ha van, emailcím megadásával emailben, a sekrestyében vagy az irodában.
  4. A Bibliaórák újra kezdődnek péntek este 7 órakor!
  5. Néhány szempontot hirdetésként idetennénk a szilvesztei hálaadásból:

Jó volna, ha mindenki kialakítana egy fönntartható személyes, családi vagy kisközösségi gyakorlatot a hétköznapi szentmisékkel kapcsolatban. Arra biztatnám Önöket, hogy szedjék össze a halottaikat halálozási dátum szerint! A szentmiselátogatás az egyik dolog, amit az egyház ősi tradíciói szerint megtehetünk halottainkért. Értünk gyermekeink akkor fogják megtenni, ha átadjuk nekik ezt a szokást. Ha halottaink évfordulói kapcsán eljövünk szentmisére, hiszem, hogy Isten bőséges áldásában részesülünk.

A 2023 évi jegyeskurzusra eddig 2 pár jelentkezett, ami nem sok, várjuk a jelentkezőket.

A betegek kenetét illetően tradícióként igyekszünk fönntartani, hogy Pünkösdhétfőn, Mária az Egyház Édesanyja ünnepén szolgáltatjuk ki csoportosan ezt a szentséget, akit érint, számítson erre!

Temetések kapcsán hadd jelezzek egy városi szintű problémát. Immár tömegesnek tűnő jelenség, hogy halottainkat álpapok, lényegében bűnözők temetik „katolikus jellegű szertartásokon” – hogy temetkezési vállalkozók cinikus hirdetését idézzem. Egy barátom kifejezetten megbotránkozva mesélte, mennyire méltatlan volt külsőségeit tekintve is egy ilyen szertartás, amin gyászolóként részt vett.

Mit tudunk ezzel kezdeni? Mi, papok keveset, Önök, templomba járó hívek annál többet. Ha kevésbé templomlátogató családtagjaikkal beszélgetnek, társalgási témának is, missziónak is fölfogható, ha segítséget ajánlanak temetések és amúgy keresztelők, esküvők szervezésében. Ha aktuálissá válik a dolog, szívesen adunk felvilágosítást Önöknek, hogy tényleg mit kell tenni, akkor is, ha más plébánián vagy vidéken lesz a szertartás.

Perselypénz és egyházi adó szempontjából kérjük, gondoljanak ránk!

Istentől áldott, boldog Új Esztendőt Kívánunk!