szombat, december 2, 2023

Esküvő

Isten tegye teljessé a jót, amit megkezdett Bennetek, áldott házassági készületeket kívánunk, még inkább áldott házasságot. 

Előzetesen egy fontos információ: templomunkban, sajnos, nincs lehetőség pénteki napon esküvőt tartani, mivel aznap egész napos Szentségimádás van minden héten.
   

 • Jelenetkezéskor még iratok nélkül is fölkereshetitek a Főplébániát vagy küldhettek e-mailt. Címünk: ps*****************@gm***.com.
 • Amennyiben mindketten végleges döntést hoztatok, minél hamarabb célszerű jelentkezni, mégha az esküvő időpontja nem is végleges.
 • Azért is célszerű minél hamarabb jelentkezni, mivel plébániánkon rendszeresen indítunk “Jegyes kurzust”, amelybe menet közben már nem lehet bekapcsolódni.

Jó, ha már az első e-mailhez eleve csatoljátok a házasságkötési adatlapunkat azokkal az adatokkal kitöltve, amik rögtön megvannak (első kapcsolatfelvételkor még nem baj, ha nincs meg pl. a tanúk lakcíme).
Az adatlap egy géppel kitölthető pdf-fájl, de az se baj, ha kézzel töltitek ki, csak legyen olvasható.
 

 • Az esküvőhöz szükség lesz majd mindkettőtök Keresztlevelére, amit a keresztelési plébániáról, kell kikérnetek (3 hónapnál nem régebbi keltezésűnek kell lennie, a keresztelési emléklap nem elegendő, de segítség az anyakönyvi bejegyzés előkeresésében!) Amennyiben nálunk keresztelték valamelyikőtöket, értelemszerűen, nem kell Keresztelevelet kikérni, de jelezzétek az e-mailben, másikotok plébániájáról pedig kell a keresztlevél.
 • Ha életvitelszerűen egyikőtök sem a plébánia területén lakik, kell egy elbocsátó is valamelyikőtök plébániájáról. Annak kiállításában is segítség a házasságkötési adatlapunk, vigyétek el oda is. Ha budapestiek vagytok, keressétek meg a budapesti plébániák térképén a lakóhelyeteket.

Néhány kérdés, amiket persze jelentkezés után is megbeszélhetünk majd: 
Lehet-e esküvőnk katolikus templomban, ha csak egyikünk katolikus?

 • Igen, lehet, amennyiben legalább egyikőtök katolikus. Ez esetben, a katolikus félnek ígéretet kell tennie, hogy katolikus vallásához mindig hű marad, és annak buzgó gyakorlásával családja előtt jó példát ad; valamint kijelenti, hogy tudatában van annak, hogy mint katolikus kereszténynek kötelessége a születendő gyermekeit a katolikus egyházban megkereszteltetnie és nevelnie.
 • A nem katolikus félnek előbbi ígéretről tudomása kell hogy legyen. Ezekről részletesen a jegyeskurzuson lesz még szó.

Hova kell járni jegyeskurzusra, közismert nevén “Jegyesoktatásra”?

 • Esketés szerinti plébánián biztosítanak lehetőséget, de az eskető atyával előre egyeztetve, máshol is részt lehet venni, ahonnan igazolást kell majd kérni.
 • Plébániánk jegyeskurzusáról itt olvashatsz: jegyeskurzus

Mennyit kell fizetni?

 • A jegyeskurzuson való részvétel ingyenes, az egyházi hozzájárulás máskor is rendezheztő.
 • Főegyházmegyénk által, a budapesti plébániáknak 2021. január 1-től megszabott esketési stóladíja: 40.000,- Ft.
 • Ezen felül, külön rendezendő a díszítés költsége.

 

Esketési szertartásról kivonat itt olvasható!

Jegyeskurzusról részletek itt olvashatók!

A házasságkötési adatlap innen tölthető le.