csütörtök, szeptember 21, 2023
Családos túraKözösségi életünk

Plébániai túra Ausztria legmagasabb csúcsára

2018. augusztus 17-én pénteken indultunk egy plébániai találkozót és egy Ároni áldást (Babos Áron atyától kaptunk) követően reggel 5-kor 2 autóval összesen 9-en.

Első megállónk Szombathelyen volt. Itt az üzemanyagot az autónkba, a kávét pedig magunkba tankoltuk. Ezután meg sem álltunk egészen az 1800 m-en lévő a Groβglockner alatt lévő parkolóig. Itt egy gyors pakolás után megkezdtük túránkat. 1000 m szintemelkedés várt ránk a Stüdlhüttéig (Stüdl turistaház- a szerk.) A távot jó pár óra alatt legyőzve megérkeztünk a fa szoborhoz, ahol megpihentünk, majd elfoglaltuk szállásunkat egy éjszakára a Stüdlhüttében. Itt élvezhettük az osztrák vendéglátás és a környezetvédelmi adók szépségeit.

Másnap 650 m szintemelkedés, egy gyönyörű szép gleccsertúra és egy jó nagy adag sziklamászás után felértünk az Ausztriában legmagasabban fekvő Erzherzog-Johann turistaházba. Nagyon kedvesen fogadtak, két éjszakára kaptunk szállást. Egy kiadós vacsora és zenélés után megkezdtük pihenésünket, hogy másnap legyen elég erőnk a csúcsig.

Vasárnap reggel 9 fős csapatunkból 6-an indultunk neki a csúcsnak. Egy órás gleccsertúra után egy jó nagy adag sziklamászás várt ránk, amit a csúcs közelében lévő embertömeg, és a biztosítási pontok használata nehezített. Fél 11 körül értünk fel a 3798 méteres, Ausztria legmagasabb pontját képező Groβglockner nevű csúcsra. Gyönyörű időnk volt, ezért nagyon sok mindent láthattunk a Hoche Tauern hegységből. Egy félórás pihenő után elindultunk vissza a Erzherzog-Johann hüttébe. A gleccser ki/beszállásnál találkoztunk a szintén plébániáról érkező fiatalok csapatával, akik végül szintén Erzherzog-Johann hüttében szálltak meg.

 

Másnap lementünk a parkolóig és egy rövid pakolás után elindultunk bevásárolni estére és másnap reggelre. Vásárlás után elmentünk egy kempingbe, ahol este fürödtünk a kemping melletti tóban. Záró napunkon, augusztus 21-én délelőtt még fürödtünk és ugráltunk egy utolsót a tóban, aztán dél körül elmentünk raftingolni. Mindenkinek nagy élményt jelentett a sebes vízű folyóban egy csónakban lezúdulni. A vadvízi evezés után ismét bevásároltunk, majd elindultunk haza. Hazafelé szintén csak Szombathelyen álltunk meg egy tankolásra. Este fél 11-re értünk Benkovics Balázsékhoz, ahol már vártak a szülők.

 

Kovács Karolina és Vince